Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ



 

ΓΕΝΕΥΗ, 04.10.2013


Ενημέρωση από: Melissa Fleming, Εκπρόσωπο Τύπου της Υ.Α.

ΘΕΜΑ:
Ενημέρωση για τη ναυτική τραγωδία στη Λαμπεντούζα
Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.
Ενημέρωση για τη ναυτική τραγωδία στη Λαμπεντούζα
Στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες σήμερα το πρωί στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, μετά τη χθεσινή τραγωδία σε σκάφος που μετέφερε πολίτες από την Ερυθραία. Ένας συνάδελφος που βρίσκεται στη Λαμπεντούζα, με τον οποίο μιλήσαμε νωρίτερα, έκανε λόγο για 155 επιζώντες, εκ των οποίων όλοι κατάγονται από την Ερυθραία, εκτός από έναν που κατάγεται από την Τυνησία. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν 40 ασυνόδευτα αγόρια ηλικίας 14-17 ετών, καθώς και έξι γυναίκες. Έχουν εξαντληθεί και βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Περίπου 111 πτώματα έχουν εντοπιστεί. Άλλοι επιβαίνοντες εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό του σκάφους. Εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους πιστεύεται είτε ότι δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν είτε ότι είχαν παγιδευτεί στο συνωστισμένο κάτω κατάστρωμα του σκάφους.Οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί επί του παρόντος σε ένα κοντινό κέντρο υποδοχής που είναι ήδη υπερπλήρες, φιλοξενώντας περίπου 1.000 άτομα από άλλες πρόσφατες αφίξεις μέσω θαλάσσης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) θα συναντηθεί σήμερα με τους επιζώντες του πρόσφατου ατυχήματος και θα τους προσφέρει συμβουλές σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Σήμερα το πρωί κατέφθασε από τη Ρώμη επιπλέον προσωπικό του οργανισμού στην περιοχή, καθώς και ένας ψυχολόγος του Ερυθρού Σταυρού για συμβουλές ψυχικής υγείας.
Σύμφωνα με τους επιζώντες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν έφυγε από τη Λιβύη πριν από 13 ημέρες, μεταφέροντας 500 άτομα. Οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν στη Misrata, ενώ οι υπόλοιποι πιο δυτικά, στη Zuwara. Καθώς πλησίαζαν τις ιταλικές ακτές νωρίς εχθές το πρωί, η μηχανή του σκάφους σταμάτησε. Οι επιβαίνοντες ήλπιζαν ότι θα τους δουν και θα τους διασώσουν, αλλά, όπως ανέφεραν, τα αλιευτικά σκάφη τούς προσπέρασαν χωρίς να τους βοηθήσουν. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά  σε ρούχα και κουβέρτες, προκειμένου να προσελκύσουν την προσοχή. Το σκάφος τελικά εντοπίστηκε από ένα πλοίο με τουρίστες, το οποίο σήμανε συναγερμό. Η ιταλική ακτοφυλακή ήρθε να τους διασώσει. 
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antonio Guterres δήλωσε σήμερα ότι: «Υπάρχει κάποιο θεμελιώδες λάθος σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας πρέπει να καταφύγουν σε αυτές τις επικίνδυνες διαδρομές. Αυτή η τραγωδία πρέπει να χρησιμεύσει ως μέσο αφύπνισης. Απαιτείται πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία, μεταξύ άλλων, για τη σύλληψη των διακινητών, παράλληλα με την προστασία των θυμάτων. [Αυτή η τραγωδία] δείχνει πόσο σημαντικό είναι για τους πρόσφυγες να υπάρχουν νόμιμοι τρόποι πρόσβασης σε περιοχές όπου μπορούν να βρουν προστασία».
ΤΕΛΟΣ 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org, τηλ. 210 6726462
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης,  email: nanou@unhcr.org, τηλ. 210 6756801






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου