Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ-Η Υ,Α ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

  Μας ηρθε στο e-mail μας και το αναδημοσιευουμε.



 

Γενεύη, 22.10.2013


Ενημέρωση από: Adrian Edwards, Εκπρόσωπο Τύπου Υ.Α.


-       Η Υ.Α. διανέμει βοήθεια σε ολόκληρη τη Συρία ενόψει του χειμώνα
Περίληψη των δηλώσεων του Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη.
-       Η Υ.Α. διανέμει βοήθεια σε ολόκληρη τη Συρία ενόψει του χειμώνα
Η εξελισσόμενη σύγκρουση στη Συρία συνεχίζει να περιπλέκει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη χώρα. Στις 14 Οκτωβρίου, ανθρωπιστική βοήθεια της Υ.Α. παραδόθηκε σε περίπου 2.500 κατοίκους της περιοχής Mouadamiya, νοτιοδυτικά της Δαμασκού. Πρόκειται για ανθρώπους που μόλις είχαν εκκενωθεί και σήμερα βρίσκονται να διαμένουν συλλογικά σε ένα κέντρο της περιοχής Dahyet Qudsaya. Τους μοιράστηκαν στρώματα, κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη, είδη ατομικής υγιεινής και άλλες προμήθειες, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι γενικές συνθήκες και τα ζητήματα προστασίας τους.
Την περασμένη εβδομάδα, οι τοπικοί εταίροι της Υ.Α. επίσης μετέφεραν βοήθεια σε περισσότερα από 10.000 άτομα στη δυσπρόσιτη πόλη Raqqa. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονταν περισσότερα από 3.600 άτομα τα οποία στεγάζονται στο σχολείο Al Riyayat και στο αγρόκτημα Massahadah. Η Raqqa, που βρίσκεται περίπου 160 χλμ. ανατολικά του Χαλεπιού, φιλοξενεί εσωτερικά εκτοπισμένους από το Χαλέπι και τη Deir es Zour.
Λίγο πριν από την πρόσφατη θρησκευτική γιορτή του Eid, στις 10 και 13 Οκτωβρίου, λάβαμε μέρος σε δύο διυπηρεσιακές αυτοκινητοπομπές προς τις πόλεις Ter Maela και Al-Ghantoo, κοντά στη Homs. Είδη πρώτης ανάγκης μοιράστηκαν σε 10.000 ευάλωτους ανθρώπους. Οι ομάδες μας παρατήρησαν ότι πολλοί από τους εκτοπισμένους ζουν σε κτίρια χωρίς παράθυρα, πόρτες και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή σύντομα θα έχουν άμεση ανάγκη από θερμικές κουβέρτες και πλαστικά καλύμματα για να αντιμετωπίσουν τις χειμερινές θερμοκρασίες. Οι γυναίκες μάς ανέφεραν ότι στα συλλογικά καταλύματα δεν είχαν καμία προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.
Μέχρι στιγμής μέσα στη φετινή χρονιά, περίπου το 35% της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας της Υ.Α. έχει δοθεί σε κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών, όπως το Χαλέπι, η Azzaz και το Karameh. Από το Φεβρουάριο, έχουμε συμμετάσχει σε 21 διυπηρεσιακές αποστολές σε σημεία έντασης, όπως το Karameh, το Χαλέπι, το Idleb, η Χάμα, η Χομς, η Deir es Zour και η Dara’a.
Το έργο της Ύπατης Αρμοστείας στο εσωτερικό της Συρίας στοχεύει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Η βοήθεια αυτή τους επιτρέπει να θρέψουν τις οικογένειές τους, τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε στέγη και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τον εκτοπισμό και να διατηρήσουν την ατομική τους υγιεινή. Σε εβδομαδιαία βάση, μέχρι και 250 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κινούνται στο εσωτερικό της Συρίας, μεταφέροντάς τη σε περίπου 14.000-15.000 νοικοκυριά. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με περίπου 100.000 άτομα κάθε εβδομάδα.
Παρά την προσπάθεια αυτή, οι ανάγκες εντός της Συρίας είναι τεράστιες και ο εκτοπισμός συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, πλέον υπάρχουν περισσότεροι από 4,25 εκατ. άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι σχεδόν πέντε μηνών και είναι πιθανό να έχουν αναθεωρηθεί προς τα επάνω. Πέρα από εκείνους που έχουν εκτοπιστεί, εκατομμύρια άλλοι Σύριοι ζουν σε συνθήκες μεγάλης ένδειας και δεν έχουν ιατρική ή άλλη βοήθεια.
Η θερμοκρασία πλέον πέφτει σε ολόκληρη την περιοχή και, μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπιστική κοινότητα, πραγματοποιούμε αγώνα δρόμου για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τον τρίτο χειμώνα στη Συρία εν μέσω συγκρούσεων. Νωρίτερα αυτό το μήνα αρχίσαμε την κατανομή σε ολόκληρη τη Συρία βασικών ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας ειδικά για χειμερινές συνθήκες: Μοιράσαμε αντικείμενα, όπως πιο χοντρές θερμικές κουβέρτες και επιπλέον πλαστικούς μουσαμάδες, με στόχο να βοηθήσουμε ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους. Μέχρι στιγμής, έχουμε επισκευάσει καταλύματα τα οποία φιλοξενούν 35.000 άτομα, από τα 80.000 που θέλουμε να βοηθήσουμε πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας. Οι εκτοπισμένοι ζουν σε ανεπίσημα και ημιτελή καταφύγια – σε εγκαταστάσεις που συχνά δεν έχουν πόρτες, θέρμανση και παράθυρα. Η Υ.Α. επίσης παρέχει οικονομική βοήθεια σε ευπαθείς εκτοπισμένους στη Δαμασκό, την περιφέρεια της Δαμασκού, τη Χομς, τη Χάσακα, το Καμισλί και την Ταρτούς. Η βοήθεια αυτή έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 117.000 εκτοπισμένους και ευάλωτους Σύρους.
Την περασμένη εβδομάδα, τα πρώτα 22 από 44 κοντέινερ με ανθρωπιστική βοήθεια της Υ.Α. έφτασαν στην Ταρτούς από την Κεντρική Αποθήκη Ειδών Έκτακτης Ανάγκης του οργανισμού. Τα υπόλοιπα κοντέινερ αναμένονται σύντομα. Αυτή η αποστολή, με μεγάλα κοντέινερ μήκους 12 μέτρων, περιλαμβάνει περισσότερους από 29.000 πλαστικούς μουσαμάδες, 150.000 στρώματα ύπνου, 75.000 δοχεία νερού και 30.000 σετ με είδη κουζίνας, τα οποία θα παραδοθούν κατά τους προσεχείς μήνες σε δικαιούχους σε μια ευρεία περιοχή της βόρειας Συρίας. Η Υ.Α. αποστέλλει τέτοια είδη στη Συρία μέσω θαλάσσης, καθώς και από τις περιφερειακές αποθήκες της, που βρίσκονται στην Ιορδανία.
Σχεδόν όλες οι πόλεις της Συρίας έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση ή φιλοξενούν εκτοπισμένους που φέρουν ψυχικά τραύματα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότερα από 400.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και 1,2 εκατ. έχουν υποστεί ζημιές. Το ίδιο ισχύει μέχρι και για 5.500 σχολεία και 3.800 τζαμιά. Οι αλευρόμυλοι και τα αρτοποιεία στην πλειοψηφία τους δεν λειτουργούν πια. Τα νοσοκομεία δεν προσφέρουν καταφύγιο για να αναρρώσει κάποιος – το 57% έχει υποστεί ζημιές και το 60% των ασθενοφόρων είναι εκτός λειτουργίας. Δεκαπέντε χιλιάδες γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αφήνοντας πίσω τεράστιες ελλείψεις όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό, τα φάρμακα και τον εξοπλισμό για τη θεραπεία όλο και περισσότερων ασθενών και τραυματιών.
Όλο και περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι ζουν σε άθλιες συνθήκες σε εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια, στα οποία περιλαμβάνονται 931 σχολεία, καθώς και σε νοσοκομεία, υπόγεια και τζαμιά. Περίπου 180.000 άνθρωποι σε κατάσταση ιδιαίτερης ανάγκης ζουν σε 983 συλλογικά καταλύματα σε ολόκληρη τη Συρία. Η Υ.Α. έχει εντοπίσει καταλύματα χωρίς πόρτες, παράθυρα ή σωστές συνθήκες υγιεινής, στα οποία διαμένουν κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λεϊσμανίαση και η χολέρα παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η διάλυση της αίσθησης της κοινότητας και της ασφάλειας βλάπτει κυρίως τα παιδιά. Σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, ενώ όλο και περισσότερα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης για εργασία ή στρατολόγηση σε ένοπλες ομάδες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, ενώ πολλά βιώνουν ψυχικά τραύματα και φόβο. Καθώς η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, δύο εκατομμύρια παιδιά είναι αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό, ενώ συνεχώς λαμβάνουμε ανησυχητικές αναφορές. Η Υ.Α. επίσης εκφράζει την ανησυχία της για την ευάλωτη θέση των γυναικών, πολλές από τις οποίες είναι επικεφαλής διαλυμένων οικογενειών.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης, e-mail: kehayioy@unhcr.org, τηλ. 210 6726462
Στέλλα Νάνου, Βοηθό Τομέα Ενημέρωσης,  email: nanou@unhcr.org, τηλ. 210 6756801
ΤΕΛΟΣ
 We believe 1 family torn apart by war is too many. Tell the world you do too: http://www.unhcr.org/1family



Σχολιο:
Η Υπατη Αρμοστια του Ο.Η.Ε για τους προσφυγες επιτελει θεαρεστο εργο και ειναι αξιεπαινη. 
Το Αντιστασιακο δελτιο στηριζει τον αγωνα της Υ.Α και θα αναδημοσιευει καθε δελτιο τυπου,ανακοινωση η εκκληση της.
Εκφραζουμε την ευγνωμοσυνη μας για την αμεριστη βοηθεια και συμπαρασταση που επιδυκνιετε με αυταπαρνηση πολλες φορες,για τους προσφυγες.Ανεξαρτητως εθνικοτητας,φυλου και θρησκευματος.

Με τιμη 

Αντιστασιακο δελτιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου