Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ!

ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ-Αυτό που λέγεται ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί το πρώτο 48ωρο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ-ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ! 

Μπορεί η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη να έχει αποκλιμακωθεί, η ανησυχία όμως των σεισμολόγων παραμένει ζωντανή αφού, όπως εκτιμούν αρκετοί επιστήμονες εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NEWSBOMB, ο μεγαλύτερος προβληματισμός των σεισμολόγων δεν είναι το αν τα 6,3 Ρίχτερ του Σαββάτου ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα μετατόπισης του εστιακού χώρου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Άκης Τσελέντης: «Το μέγεθος του σεισμού ήταν ανησυχητικό και μπορεί από μόνο του να ενεργοποιήσει κι άλλο γειτονικό ρήγμα».

«Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής στην ευρύτερη λεκάνη από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Ρόδο. Ήδη μετά τον σεισμό της Κρήτης χτύπησε στη Ρόδο ένας 4,2 R», σημειώνει ο καθηγητής, αν και όπως λέει δεν είναι βέβαιο ότι το μέγεθος θα είναι τόσο μεγάλο: «Μπορεί να δούμε σεισμούς της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ενδεχομένως. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι αν ένα κομμάτι ενός τόξου- όπως αυτό του «ελληνικού τόξου» πάνω από την Αφρικανική πλάκα – διεγερθεί, τις επόμενες μέρες θα διεγερθεί κάποιο άλλο κομμάτι».

''ΚΟΚΚΙΝΟΣ'' ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ανάλογες είναι και οι επισημάνσεις του σεισμολόγου κ. Γεράσιμου Χουλιάρα: «Ο προβληματισμός μας πρέπει να εστιαστεί σε ενδεχόμενη μετατόπιση του εστιακού χώρου και κρίσιμες περιοχές μπορεί να είναι είτε η κάτω πλευρά της Κρήτης, είτε τα παράλια της Πελοποννήσου, είτε τα νησιά του Ιονίου. Όμως ακόμα κι αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά γιατί τα 6,3 Ρίχτερ έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική εκτόνωση της ενέργειας στην περιοχή».

Τα επικίνδυνα σημεία φαίνονται καθαρά και στον χάρτη επικινδυνότητας του ΟΑΣΠ.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου και ακολουθούν τα παράλια της Κρήτης της Ρόδου αλλά και της Πελοποννήσου.

Σε ότι αφορά το περίφημο κρίσιμο 48ωρο το οποίο επικαλούνται αρκετοί συνάδελφοί του, ο κ. Τσελέντης σημειώνει: «Αυτό που λέγεται ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί το πρώτο 48ωρο δεν είναι απολύτως σωστό διότι σας θυμίζω ότι στο σεισμό των Αλκυονίδων ο κύριος έγινε μετά από δυο μήνες, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης. Άρα είναι λάθος να λέμε ότι υπάρχει κρίσιμο διάστημα για την εκδήλωση ενός νέου σεισμού. Μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου