Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ-ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μαζική συνέλευση και γόνιμη κουβέντα
Από τη χτεσινή γενική συνέλευση
Από τις πιο μαζικές και κυρίως με ουσιαστικό περιεχόμενο, ήταν η γενική συνέλευση που έγινε χτες το πρωί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Εντονος ήταν ο προβληματισμός για το πλαίσιο των κινητοποιήσεων με επίκεντρο αν το ναυπηγείο πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ιδιωτών ή να περάσει στον κρατικό έλεγχο.
«Δε μπορούν να εξαγοράσουν την αξιοπρέπειά μας με 200 ευρώ το μήνα. Τι παράδειγμα θα δώσουμε στους άλλους εργαζόμενους, αν σκύψουμε το κεφάλι και μπούμε για δουλειά σαν σύγχρονοι σκλάβοι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος, δίνοντας το στίγμα.
Οι εργαζόμενοι από τις 18 Απρίλη αντιμετωπίζουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα που επέβαλε η εργοδοσία των αραβογερμανικών μονοπωλίων που λυμαίνονται το ναυπηγείο και από τότε είναι απλήρωτοι.
Στο πλαίσιο της συνέλευσης, ένα μέρος της ΠΑΣΚΕ πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση του σωματείου για τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το αόριστο σύνθημα «να δοθεί λύση». Τμήμα της ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του σωματείου Γ. Σταματάκη, κατέθεσε με τη ΔΑΚΕ κοινή πρόταση, οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τα 4 μεροκάματα το μήνα με το σκεπτικό ότι έτσι θα μείνει το ναυπηγείο ανοιχτό.
Οι δυνάμεις της ΕΕΝΣ κατέθεσαν συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα με καθημερινές παρεμβάσεις, σε συντονισμό και κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους στη ναυπηγική βιομηχανία, με διεκδικητικό πλαίσιο να σταματήσει τώρα το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, εξόφληση άμεσα όλων των δεδουλευμένων, τώρα οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε όλους, να αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού, να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο με προοπτική τον δημόσιο ενιαίο φορέα.
Πρόταση κατέθεσε και η παράταξη «Νέο Κίνημα Αλλαγής» περί καταλήψεων και αποκλεισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Θ. Κούτρας, επικεφαλής της ΕΕΝΣ, από το βήμα της συνέλευσης κατήγγειλε την προσπάθεια να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τα 200 ευρώ, τόνισε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΕΝΣ αποτελεί τη μόνη διέξοδο, για να εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα, «μόνο έτσι θα έχουμε αξιοπρεπές μεροκάματο» ανέφερε, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους τη ζωή, για την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την τακτική των παρατάξεων στην πλειοψηφία της ΤΡΙΑΙΝΑΣ.
«Τι καλό είδαμε από την ιδιωτικοποίηση;»
Οι τοποθετήσεις των εργαζομένων εξέφραζαν ξεκάθαρα την αγωνία τους για το μεροκάματο και την προοπτική του αγώνα. Ο Λευτέρης Χ. ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει ο αγώνας μας να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε να πιάσουμε δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι. Και να δούμε συνάδελφοι. Επί 12 χρόνια ζούμε την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου. Οι εργοδότες κάνουν τη δουλειά μας χρήμα και το βγάζουν στην Ελβετία. Εμείς τι καλό έχουμε δει μέχρι τώρα;».
Ενώ ο Λεωνίδας Λ., παίρνοντας το λόγο επισήμανε: «Το δίλημμα κλειστό ή ανοιχτό ναυπηγείο το έχουμε ξαναζήσει. Το ίδιο έλεγαν κάποιοι για να αποδεχτούμε τον ιδιώτη "σωτήρα" τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα έφερναν τάχα την ανάπτυξη. Αν δεν στοχεύσουμε ενάντια σε αυτήν την πολιτική που ξεπουλάει τα ναυπηγεία σε βάθος χρόνου τα ναυπηγεία, η ναυπηγική βιομηχανία, θα τελειώσουν».
«Εγώ συνάδελφοι ένα μόνο θέλω να πω. Δεν μπαίνω μέσα να δουλέψω για ένα μεροκάματο τη βδομάδα. Θα είναι σα να πουλάω τον εαυτό μου. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και εδώ να δούμε πώς» σημείωσε ο Ισίδωρος Χ.
Σε ενιαίο μέτωπο, μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΝΕΒ, ενάντια στην πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ, που διαλύει τον κλάδο και καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανεργία κάλεσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης χαιρετίζοντας τη συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου