Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ FINTEXPORT:ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «FINTEXPORT»
Συνεχίζουν την κατάληψη του εργοστασίου
Απαιτούν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να λειτουργήσει το εργοστάσιο χωρίς καμιά απόλυση και καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις
Σε κατάληψη του εργοστασίου έχουν προχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή οι περίπου 100 εργαζόμενοι της εταιρείας Fintexport (κατασκευάζει μοκέτες), απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, καθώς και την επαναλειτουργία του εργοστασίου, το οποίο από τον Ιούλη, στην ουσία, δε λειτουργεί. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον περασμένο Μάη, ενώ η εργοδοσία τους οφείλει τα δεδουλευμένα ενός χρόνου, από τον προηγούμενο Δεκέμβρη.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Fintexport, Ν. Μαυρουκλής, εξηγεί στον «Ριζοσπάστη», γιατί οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη: «την προηγούμενη εβδομάδα, η εργοδοσία επιχείρησε να βγάλει παράνομα εμπορεύματα που ήταν εντός του εργοστασίου. Αμεσα κινητοποιηθήκαμε, μαζί με την Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Στη συνέχεια, και μετά από γενική συνέλευση των εργαζομένων, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη του εργοστασίου». Οι εργαζόμενοι, με βάρδιες, περιφρουρούν το χώρο του εργοστασίου.
Το Σωματείο Εργαζομένων, με χτεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στο πετσί μας την ωμή επίθεση της εργοδοσίας στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά μας (...) Την τρομοκρατία, την απειλή της απόλυσης, τη δουλειά τα σαββατοκύριακα - για να ανταποκριθεί στην αύξηση της παραγωγής κατά 20% - ακολούθησε η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και, ενώ ταυτόχρονα δεν πλήρωνε κανονικά τις δεδουλευμένες αποδοχές, από τον Νοέμβρη του 2011, σταμάτησε οριστικά να πληρώνει».
Και σημειώνει: «Η εργοδοσία στήριζε όλη αυτή την επίθεσή της στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και των νόμων που ψήφισαν, αφαιρώντας ό,τι έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες από την εργατική τάξη. Στηριζόταν όμως και στην τακτική και τη δράση της προηγούμενης διοίκησης του σωματείου, που στήριζε όλες τις επιλογές της εργοδοσίας και που με την τακτική της αποπροσανατόλιζε και παρόπλιζε τους εργαζόμενους. Τελικά, αποδείχθηκε και στη δική μας περίπτωση ότι κάθε υποχώρηση από τα δικαιώματά μας, η επιλογή του μικρότερου κακού, φέρνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Δε σώζει, ούτε από το κλείσιμο τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις».
Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων, επαναλειτουργία του εργοστασίου με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, χωρίς καμιά απόλυση ή αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις (5ήμερο, 40ωρο), με εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Επιπλέον, απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, από το υπουργείο Εργασίας καθώς και πάγωμα των στεγαστικών δανείων, των λογαριασμών ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίζουν κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία τον Ιματισμό και το Δέρμα καταγγέλλει την εργοδοσία η οποία απειλεί με μηνύσεις τους εργαζόμενους για να σπάσουν τον αγώνα τους, την ίδια στιγμή που αυτή τους έχει απλήρωτους 12 μήνες κι ενώ έβγαζε παρανόμως εμπορεύματα από το εργοστάσιο (οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου