Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!



Με την έκδοση έντοκων γραμματίων σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο διαφαίνεται ότι θα δημιουργηθεί για τα κρατικά ταμεία λόγω της αναβολής εκταμίευσης της δανειακής δόσης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs.gr, η δόση ενδέχεται να καταβληθεί ενιαία, ωστόσο, η καθυστέρηση ίσως φτάσει τους δυο μήνες. Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.



Το Δημόσιο θα εκδώσει στις 13 Νοεμβρίου έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ) 13 εβδομάδων ύψους 1 δισ. ευρώ και τεσσάρων εβδομάδων ύψους 2,125 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Παρασκευή. Το συνολικό ποσό, μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, ενδέχεται να φθάσει στα 5 δισ. και θα αποπληρώσει την έκδοση του Αυγούστου. Αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών υποστήριξε ότι το κράτος αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση λόγω της καθυστέρησης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 16η Νοεμβρίου. Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.

Επιπλέον, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί στο tvxs.gr, ότι η δόση θα καταβληθεί ενιαία - ενοποιημένη μαζί με την επόμενη και με το εκκρεμές υπόλοιπο της προηγούμενης - σε χρονικό διάστημα το οποίο ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τους δύο μήνες.

«Έμφραγμα στα ταμειακά διαθέσιμα»

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, υποστήριξε ότι η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους είναι οριακή. «Το γεγονός αυτό δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία» υπογράμμισε.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι άμεσος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από του χρόνου και η μετάθεση της επίτευξης υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 4,5% του ΑΕΠ από το 2016.

Για το 2013, ειδικότερα, προβλέπεται να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικής εκτιμώμενης καθαρής επίδρασης περίπου 9,4 δισ. ευρώ.

«Θα τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, θα προωθηθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.



«Καθίσταται σαφές ότι η διασφάλιση της σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση της πραγματικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχή συνέχιση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής» κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου