Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΧΡΕΟΚΩΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ 5 ΔΙΣ!!!

Μάχη με το χρόνο δίνει η Ελλάδα για την εκταμίευση της δόσης, και παρότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν προσανατολίζονται να πάρουν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα (διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ), η Αθήνα έχει έναν κρυμμένο άσσο στο μανίκι. Και δεν είναι άλλος από τα 5 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ, που λήγουν την επόμενη Παρασκευή.

Την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει τη λήψη αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν λέει πως θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και το Bloomberg αποκαλύπτει ότι η επόμενη ημερομηνία κλειδί είναι η 26η Νοεμβρίου, η ΕΚΤ στυλώνει τα πόδια και πιέζει ασφυκτικά όλες τις πλευρές να βρουν μια έστω συμβιβαστική λύση, άμεσα.


Ουσιαστικά, η ΕΚΤ αρνείται να μετακυλήσει την αποπληρωμή των ομολόγων των 5 δισ. ευρώ. Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τα ομόλογα, θα βρεθεί σε default.

Όμως, το παρασκηνιακό πάρε – δώσε μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι πληροφορίες των Financial Times, οι οποίες αναφέρουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών για το μέγεθος και το ρυθμό της ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδα.

Το ΔΝΤ παραμένει πιο απαισιόδοξο για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον απέχουν κατά 5-10 ποσοστιαίες μονάδες στις εκτιμήσεις τους για το που θα βρίσκεται το ελληνικό χρέος το 2020. Η κατάσταση περιπλέκεται από την επιμονή της Κομισιόν να αναθεωρηθεί ο στόχος για το χρέος από το 120% το 2020 που θέλει το ΔΝΤ, στο 125% το 2022.

Πρακτικά, εάν η άποψη του ΔΝΤ υπερισχύσει, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν να  υποστούν ζημιές στα δάνεια διάσωσης που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή να δώσουν ακόμα περισσότερη χρηματοδότηση.

Η Ευρωζώνη, από την άλλη, ήλπιζε ότι δεν θα χρειαζόταν να δώσει κάτι παραπάνω από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης, από τις 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια, στις 80 μονάδες βάσης. Θέλει να συνδυάσει αυτό το μέτρο με την παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη που βγάζει στα ελληνικά ομόλογα. Και ενώ ο Mario Draghi είναι θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, αρνείται να κάνει το οποιοδήποτε άλλο βήμα. «Ό,τι έκανα, έκανα», λέει στους Ευρωπαίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου