Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΛΑΣ 2013-OIKOΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!!

Μία ακόμα  δραματική ιστορία στην Ελλάδα της κρίσης έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μέσα από ρεπορτάζ του euronews στις γειτονιές της Αθήνας. Πρόκειται για τις μαρτυρίες της οικογένειας Κούζιλου που ζει τα τελευταία δύο χρόνια στο απόλυτο σκοτάδι. Το πετρέλαιο αποτελεί πλέον "είδος πολυτελείας" για το δικό τους σπίτι, ενώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ από τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από τα περασμένα έτη ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Αναλυτικά , οι διάλογοι - "απόγνωσης" που παρουσιάζει το euronews:

«Mαμά, σε πόσο καιρό θα ξανάρθει το ρεύμα;» Η ερώτηση του παιδιού αφοπλιστική.
Η οικογένεια Κούζιλου ζει εδώ και 2 χρόνια στο σκοτάδι. Οι γονείς μακροχρόνια άνεργοι, με μηδενικό εισόδημα. Ζουν από τα συσσίτια και την αλληλεγγύη των συμπολιτών τους.
Τα τρία παιδιά τους παίζουν και διαβάζουν υπό το αχνό φως της λάμπας πετρελαίου.
«Eίναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμένα, τη γυναίκα μου και κυρίως τα παιδιά. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα όπως το διάβασμα τους όσο διαρκεί η ημέρα», περιγράφει ο Γιώργος Κούζιλος.
Το χρέος τους στη ΔΕΗ φθάνει τα 1.300 ευρώ. Προσπάθησαν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του. Πλην όμως, αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και ένα χαμηλό ποσό.
«Είναι όλα πολύ δύσκολα. Μαγειρεύω με πετρογκάζ. Τα πράγματα του ψυγείου τα βγάζουμε στο μπαλκόνι μας για να διατηρούνται και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονη για τα παιδιά μας», λέει η Ευγενία Κούζιλου.
Το κυβερνητικό μέτρο της επανασύνδεσης αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 10.000 άπορων οικογενειών. Η εφαρμογή του όμως συναντά πολλά προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Ο κύριος Παντελής, 52 ετών και πατέρας τριών παιδιών, στάθηκε πιο τυχερός. Με την παρέμβαση της Κίνησης Πολιτών η οικογένεια του έχει ξανά ρεύμα. «Δεν είχα άλλη επιλογή», παραδέχεται.
Για το Κίνημα ΑΛ.ΑΝ.Υ.Α, το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Σκοπός τους, καμία οικογένεια να μην μείνει στο σκοτάδι.
«Είμαστε κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Επανασυνδέουμε το ρεύμα σε 15 νοικοκυριά κάθε μέρα. Βοηθάμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φτώχεια», εξηγεί ο ακτιβιστής Σωτήρης Τζάρας.
Οι πολίτες οργανώνονται και επανασυνδέουν αρκετές φορές παράνομα το ρεύμα. Το κίνημα έχει προχωρήσει ήδη σε 4.000 επανασυνδέσεις.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το 2013 ο αριθμός των συνδέσεων που έχουν διακοπεί αναμένεται να φτάσει τις 350.000. Τουλάχιστον το 40% των καταναλωτών αυτών είτε επανασυνδέονται παράνομα, ή μένουν χωρίς ρεύμα.





















Πηγη αρθρου: http://news247.gr

ΞΑΝΘΗ:ΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ!!!

Ένας ηλικιωμένος τυφλός και με πολλά προβλήματα υγείας, μια χρόνια άνεργη μέσης ηλικίας γυναίκα, ο αδελφός της – επίσης άνεργος και δύο παιδιά, βιώνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση ζώντας σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα εδώ και 1,5 περίπου χρόνο...  
Ξάνθη: Άνεργοι ζουν πάνω από ένα χρόνο χωρίς ρεύμα
"Ο αδελφός μου κοιμόταν μέσα στο σπίτι και πήρε φωτιά από τα κεριά. Κόντεψε να καεί ζωντανός" θυμάται η κυρία Μαρίνα, άνεργη παλιννοστούσα που ζει τα τελευταία 13 περίπου χρόνια στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με το ThrakiToday, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Νεάπολης στην Ξάνθη, όπου δεκάδες οικογένειες παλιννοστούντων έχτισαν τα σπίτια τους, πέφτοντας ωστόσο θύματα ενός επιτήδειου ο οποίος τους εκμεταλλεύτηκε και ξαφνικά βρέθηκαν με σπίτια χωρίς πολεοδομικές άδειες, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν σήμερα να ηλεκτροδοτηθούν.
Μάλιστα σήμερα, με δεδομένο ότι τα σπίτια θεωρούνται αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για την τακτοποίηση των κτιρίων, χρήματα ωστόσο τα οποία δεν διαθέτουν.
"Ένα και χρόνο είμαστε στο σπίτι χωρίς ρεύμα. Ζούμε με τα κεριά, ο αδελφός μου μια φορά καιγόταν. Δόξα το Θεό βγήκε ζωντανός. Βγήκα και είπα για το πρόβλημα μου, αλλά ο αδελφός μου είπε ότι από τσιγάρο προκλήθηκε η πυρκαγιά και όχι από τα κεριά» σημειώνει η κα Μαρίνα, ενώ περιγράφοντας τις τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιεί η ίδια και η οικογένεια της αναφέρει πως «το σπίτι μου είναι γεμάτο με ρούχα, δεν έχω πλυντήριο και δεν προλαβαίνω να τα πλύνω όλα. Το καλοκαίρι έπαιρνε ένα καρπούζι και την άλλη μέρα χαλούσε επειδή δεν έχω ούτε ψυγείο χωρίς ρεύμα. Και λέω τόσο πλούσια είμαι που πετάω και φαγητό; Μόνο τηλέφωνο έχουμε".

Όπως μάλιστα προσθέτει η ίδια, «υπάρχουν και άλλοι στη γειτονιά σαν εμάς. Η κυρία Σοφία ο άντρας της οποίας είναι καρκινοπαθής ζει περισσότερα χρόνια εκεί από ότι εγώ».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι τα χρήματα που μπαίνουν στο σπίτι τους δεν ξεπερνούν τα 360 ευρώ τον μήνα και δεν είναι άλλα από το επίδομα που λαμβάνουν και το οποίο συνήθως καθυστερεί δραματικά.
"Ζει άνθρωπος έτσι; Δεν ζει" τονίζει η ίδια, εξηγώντας πως για ένα διάστημα η Πρόνοια της είχε εξασφαλίσει σπίτι, ωστόσο εδώ και 1,5 περίπου χρόνο αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στην μη ηλεκτροδοτούμενη κατοικία της στη Νεάπολη.
Πηγη αρθρου: http://www.newsbomb.gr/

350.000 Ελληνες χωρις ρευμα!ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα. Οι διακοπές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση και αυτή τη στιγμή τα χρέη των Ελλήνων για ρεύμα ξεπερνούν το 1,3 δισ.Τα στοιχεία αρκούν για να περιγράψουν την, κυριολεκτικά, μαύρη πραγματικότητα. Μέσα σε ένα χρόνο έφτασαν τις 350.000 τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.
Ναι, μπορεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό να πρόκειται για διακοπές ρευματοδότησης εξοχικών ή του σπιτιού στο χωριό, ωστόσο είναι δεκάδες χιλιάδες οι συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή ρεύματος.
Από αυτούς, δυστυχώς, μόνο οι έξι στους δέκα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακανονισμό και να κάνουν επανασύνδεση.
Αυτό σημαίνει ότι άλλοι τέσσερις στους δέκα μένουν χωρίς ρεύμα, γυρίζουν δηλαδή σε συνθήκες ζωής εκατο χρόνια πίσω.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζεται πως 35.000 άτομα έχουν προσφύγει σε παράνομη επανασύνδεση καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακανονισμό.
Το γύρο της Ελλάδας άλλωστε κάνει συγκλονιστική ιστορία ενός άνεργου άνδρα στην Διομήδεια Ξάνθης που ζει 9 μήνες τώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η περίπτωση του δεν είναι η μοναδική καταδεικνύει όμως με τον πιο γλαφυρό τρόπο την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγήσει η κρίση και τα μνημόνια εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σχολιο Αντιστασιακου δελτιου:Τα εχουμε πει εκατονταδες φορες!Ελληνικε λαε ξεσηκωσου και στειλτους στον αγυριστο!!Πως??Ξερεις τον τροπο!!!Το εχεις ξανακανει στο παρελθον!!!Χρησιμοποιησε καθε μεσο που μπορει να σε βοηθησει!Ο νοων νοητω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου